Speculaasmannetjes

Wat heb je nodig?

2 theelepels bakpoeder

125 gram donkerbruine basterdsuiker

175 gram roomboter in kleine blokjes

250 gram bloem

1 ½ eetlepel speculaaskruiden

45 gram garneeramandelen

 

Hoe maak je het?

Voorbereiding:

  1. Zeef de bloem met bakpoeder, suiker, mespunt zout en speculaaskruiden boven een ruime kom
  2. Voeg de boter toe en wrijf alles met de vingertoppen tot een korrelig deeg
  3. Kneed het geheel snel en met koele handen tot een samenhangend en soepel deeg
  4. Vorm het deeg tot een bal, pak het in vershoudfolie en laat het in de koelkast (minstens 1 uur, liever 2 dagen) rusten

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius (vraag of een volwassene je wilt helpen!)
  2. Bekleed de bakplaat met bakpapier
  3. Bestuif het werkvlak en de deegroller met wat bloem
  4. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer ½ centimeter dik
  5. Steek met de vorm figuurtjes uit het deeg
  6. Kneed de restjes weer tot een bal, rol hem uit en steek er weer figuurtjes uit
  7. Versier de mannetjes met amandelen
  8. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de speculaasmannetjes in ongeveer 20 minuten bruin en gaar
  9. Laat de mannetjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat
  10. Leg ze daarna op een rooster en laat ze verder afkoelen
  11. SMULLEN MAAR!