Speculaasmannetjes
Wat heb je nodig?
2 theelepels bakpoeder
125 gram donkerbruine basterdsuiker
175 gram roomboter in kleine blokjes
250 gram bloem
1 ½ eetlepel speculaaskruiden
45 gram garneeramandelen
Hoe maak je het?
Voorbereiding:
- Zeef de bloem met bakpoeder, suiker, mespunt zout en speculaaskruiden boven een ruime kom
- Voeg de boter toe en wrijf alles met de vingertoppen tot een korrelig deeg
- Kneed het geheel snel en met koele handen tot een samenhangend en soepel deeg
- Vorm het deeg tot een bal, pak het in vershoudfolie en laat het in de koelkast (minstens 1 uur, liever 2 dagen) rusten
Bereiden:
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius (vraag of een volwassene je wilt helpen!)
- Bekleed de bakplaat met bakpapier
- Bestuif het werkvlak en de deegroller met wat bloem
- Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer ½ centimeter dik
- Steek met de vorm figuurtjes uit het deeg
- Kneed de restjes weer tot een bal, rol hem uit en steek er weer figuurtjes uit
- Versier de mannetjes met amandelen
- Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de speculaasmannetjes in ongeveer 20 minuten bruin en gaar
- Laat de mannetjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat
- Leg ze daarna op een rooster en laat ze verder afkoelen
- SMULLEN MAAR!